Vervolging dichtbij

maandag, 23 mei 2016

Vervolging dichtbij

Afgelopen zondag 22 mei 2016. Er wordt in tal van kerken stilgestaan bij vervolging van christenen wereldwijd. Ik preek zelf naar aanleiding van Matteus 5:10-12, waar Jezus zegt dat we ons mogen verheugen als er tegenstand komt: het is een waar bewijs van echtheid van ons geloof en een geweldige herinnering aan de beloning die wacht. 

Terwijl ik rondkijk in de gemeente – het aantal wisselt nogal, maar vandaag zijn er zo’n 70 volwassenen – zie ik veel mensen uit de ‘top 10’ van de ranglijst christenvervolging die Open Doors jaarlijks samenstelt. Uit Irak (nr.2), Eritrea (nr.3), Afghanistan (nr.4), Syrië (nr.5) en Iran (nr.9) bijvoorbeeld. Zij kennen het ‘klappen van de zweep’, soms letterlijk. En niet alleen uit het verleden. Velen hebben er dagelijks mee te maken: niet meer welkom zijn in je familie, bang zijn om openlijk over Jezus te praten, soms zelfs vrezen voor je leven – ook in Nederland!

Ik vertel over Haik Hovsepian, de Iraanse pastor die in 1994 werd gedood omwille van zijn geloof in Jezus. Hij kwam op voor zijn broeder Mehdi Dibaj in de gevangenis, maakte het onrecht wereldkundig, en moest dat met de dood bekopen, terwijl Mehdi vrijkwam.

Na afloop komen er twee mannen naar me toe. Bij de één biggelen de tranen over zijn wangen. “Ik heb gevangen gezeten vanwege mijn geloof. Ik voel de pijn van mijn marteling nog steeds. Maar ik blijf staan dankzij de liefde van Jezus.” De ander vraagt gebed, omdat hij binnenkort weer terugmoet naar het land waar hij zijn leven niet zeker is. We bemoedigen hem met het voorbeeld van de kleine David, die de reus Goliath overwon, en zegenen hem met de kracht van God.

Vervolging van christenen komt dichterbij dan ooit. Ik besef opnieuw hoe belangrijk het is dat er een gemeenschap bestaat waar zij thuis kunnen komen. Waar geluisterd wordt naar hun verhalen en gebeden om Gods vrede – ook voor de vijand.

  • Aanstaande vrijdag en zaterdag (27-28 mei) is er een mogelijkheid om mee te doen. In de Westerkerk aan de Goudvink 2 wordt een hele nacht gebeden voor de vervolgde kerk. Je kunt in- en uitlopen wanneer je wilt. Wees welkom tussen 21.00 en 5.00 uur!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
Our website is protected by DMC Firewall!