Trein naar Fez

Derde blog over rondreis door Marokko - zondag, 15 maart 2015

Trein naar Fez

We zijn vandaag van Oujda naar Fez gereden. Dat ging goed op tijd. De trein van 8 uur 's morgens bracht ons in zes uur naar Fez, 350 km. verderop. Je hebt dan al snel een praatje. Een beetje Frans, Engels, gebarentaal en gewoon blijven lachen. De meeste mensen vinden het leuk als je probeert om Darija, Marokkaans Arabisch, te spreken. 

Er zijn een paar woorden die we regelmatig gebruiken. Salam alaikum is de eerste en betekent zoveel als vrede zij met jou. Shokran doet het altijd goed als je iets hebt gekregen: bedankt. En bij vertrek beslama, tot ziens.

Ik zei trouwens steeds bismillah, en dat klinkt ongeveer hetzelfde, maar het is heel wat anders. Je komt het tegen in de opening van elke Soera van de Koran en betekent 'in de naam van Allah'. Nu snap ik waarom Marokkanen vreemd opkeken toen ik hen met dat woord gedag zei.

De taal is trouwens vol van woorden over God. 'Alhamdulillah' is een heel mooie en ik gebruik die de hele dag door. Het past ook wel. Letterlijk vertaald is het 'breng dank aan God', en daar hebben we alle reden voor. We genieten van dit prachtige Noord Afrikaanse land: de mensen, hun gebruiken en de leuke gesprekjes.

Als je eenmaal een praatje hebt, dan ben je al snel welkom bij je gesprekspartner thuis. In het vliegtuig naar Oujda toe werden we uitgenodigd bij een Duits-Marokkaanse vrouw. En vanmiddag op het plein in Fez opnieuw door een jongeman. Dat is natuurlijk wel onder voorbehoud. Insjallah, zoals zij zeggen, als God het wil. Het is hun equivalent van ons Deo Volente, hoewel ze de wil van God hier toch meer beschouwen als een lot dat je wordt toegeworpen. Maar dáár een gesprek over voeren gaat net iets te diep voor de beperkte woordenschat die ons na vier dagen eigen is. Jammer eigenlijk, ik zou het best graag willen.

Het brengt mijn gedachten naar de vreemdelingen in ons eigen land. Een nieuwe taal leren in een ander schrift, dat is een hele uitdaging! Respect voor iedereen die dat in Nederland voor elkaar krijgt!

Reacties (1)

  • cis

    18 maart 2015 op 21:34 | #

    Oh wat gaaf dat jullie in marokko zijn!! ik ben blogs dus heb ze al met veel plezier gelezen.. geniet nog even lekker van deze heerlijke reis en van elkaar.
    Xxx cis

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is a Joomla Security extension!