Tien dagen met een hoofddoek

Achtste blog over rondreis door Marokko - maandag, 23 maart 2015

Tien dagen met een hoofddoek

Respect, respect, voor alle vrouwen die dagelijks hun hoofddoek omknopen! Respect en een diepe buiging! Maar wát lastig voor een Westerse vrouw die gewend is aan los haar rond haar gezicht, die gewend is 's morgens in de spiegel te kijken en te bedenken: "Doe ik een vlecht? Steek ik mijn haar op? Of kam ik het uit en laat ik het loshangen?" Op die ene bad-hair-day in de maand na dan.

Ik draag nu tien dagen lang een hoofddoek en had niet gedacht dat het zoveel met me zou doen! Ik heb letterlijk iets op mijn hoofd. Doe ik mijn doek af, dan voel ik uren later nog steeds iets op mijn hoofd kriebelen. Ik draai mijn hoofd niet makkelijk naar links of rechts, er gaat iets met me mee. Of ik kijk scheel tegen een lapje stof. Een beetje wind en hij waait naar achter, ik zet mijn zonnebril maar bovenop mijn doek.

Ik merk dat het wat met mijn identiteit doet; ervaar dat er letterlijk iets van Carolien verdwijnt. Als mijn haar goed zit voel ik me prettig, precies zoals ik het die ochtend bedacht, met of zonder haarspeldje of scheiding, bijpassende oorbellen, enzovoorts.

Ook kan ik mij moeilijk overgeven aan de gedachte dat iedereen het doet voor Allah. Mijn idee is eerder dat je een hoofddoek draagt voor de mannen. Als je er geen één draagt ben je niet getrouwd en dus 'van iedereen'!? Zoals in Al Hoceima. Ik doe mijn hoofddoek in de auto even af en vergeet hem weer om te doen bij het vragen naar de weg. Kinderen om de auto staan te giechelen en duwen elkaar tegen mij aan, kijken me brutaal aan. Ik voel mij schuldig en dom, en denk: "oeps, ik ben iets belangrijks vergeten!" Laat ik nu dus teveel van mijzelf zien?!

Respect dus, wanneer je dit doet uit gehoorzaamheid aan je Maker! Ik voel mij toch gelukkiger met de Hollandse wind door mijn gekamde blonde haren – ook al is het nog wat koud.

Reacties (2)

 • René

  25 maart 2015 op 11:14 | #

  Heel mooi om het indrukwekkende verslag van jullie fantastische reis te lezen!

  antwoord

 • heleen

  24 maart 2015 op 15:17 | #

  respect voor jou dat je je zo hebt ingeleeft!!
  leuk geschreven. Ook schrijf talent ; )

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is a Joomla Security extension!