Syrische bruiloft

woensdag, 03 februari 2016

Syrische bruiloft

Het moet wel een dolkomisch moment geweest zijn voor Carolien en de ICF-ers die erbij waren: ik die in een keurig zwart pak de consistorie van de Syrisch orthodoxe kerk binnenloop en er met een witte toga en kleurige sjerp weer uit kom wandelen.

We zijn te gast op een Syrische bruiloft in Enschede. De pastor stelt zich voor als Constantijn en als ik mezelf introduceer als zijn collega uit Veenendaal begint het feest. Of ik het bruidspaar aan het eind van de dienst wil feliciteren. Uiteraard, is mijn beleefde antwoord. En zou je ook de Schriftlezing willen doen? Zeker! Maar wat trek je dan aan? Wel, ik zie er toch netjes uit? Maar dat bedoelt hij niet. En daar gaan we samen de kledingkast in. Ik mag iets moois uitzoeken en pak mijn eerste toga van de hanger. Krijg vervolgens de kleurige sjaal om. Die staat je goed, zegt pastor Constantijn en zo loop ik naar buiten.

Op mijn vraag waar ik mag gaan zitten is het antwoord helder: Je blijft naast mij staan. Oké. Geen idee hoe lang dat gaat duren, maar ik heb in elk geval goed zicht op de kerkzaal, waar zich zo’n 100 gasten verzamelen. Zou je af en toe wat willen voorlezen in het Nederlands? Natuurlijk! En zo zegen ik onverwachts twee huwelijkskronen, vertaal ik Aramese en Arabische gebeden en spreek ik de getuigen toe. De zinsopbouw klopt niet altijd – alles is naar het Nederlands vertaald door iemand met een buitenlandse achtergrond – en soms snap ik zelf niet wat ik precies uitspreek. Maar ik doe het met overtuiging en achteraf is het niemand opgevallen. Belangrijker nog: een nieuw Syrisch echtpaar is getrouwd onder de zegen van God. Ik hoop dat ze nog lang en gelukkig leven!

Een hartelijke groet,
Hans Euser

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd