Iraanse gelovigen

maandag, 27 juni 2016

Iraanse gelovigen

Op mijn bureau ligt een half opgevreten boek. De kaft is er helemaal af, evenals de eerste 14 bladzijden. Onze hond Puck kreeg het te pakken, alweer bijna een jaar geleden. Ze had er flink in zitten happen. Maar vanaf hoofdstuk 1 is het toch nog te lezen.

De kleine geschiedenis van mijn boek is kenmerkend voor de inhoud ervan: het beschrijft de opkomst van de Iraanse kerk in een land dat streng islamitisch is. De eerste leesbare woorden zijn die van voormalig president Ahmadinejad: “I will stop Christianity in Iran.”

Maar juist tijdens zijn regeringsperiode is de kerk explosief gegroeid. In 2007 werd het aantal christenen geschat op tenminste 50.000. Dat is weinig op een bevolking van (toen) 66 miljoen, maar twintig jaar eerder waren het er slechts 500. Op basis van de vraag naar Bijbels in Iran, de verslagen van kerkplanters in het land en het hoge aantal arrestaties van christenen, schat Open Doors het aantal christenen vandaag op 475.000 Als de groei zo doorzet, zal het aantal christenen in Iran spoedig stijgen naar de 1 miljoen!

In Veenendaal wonen ongeveer 200 Iraniërs en even zoveel Afghanen. Eens per twee weken houden we op vrijdagavond een Bijbelstudie met zo’n 20 Farsisprekenden. Zó bijzonder om de gretigheid te zien waarmee het Woord van God wordt ingedronken.

Maar dat roept ook tegenstand op. Als God zijn kerk bouwt verrijst er altijd een kapelletje van Satan naast. Hij doet zijn best om de groep kapot te maken. Toch belooft Jezus dat de poorten van de hel zijn gemeente niet zullen overweldigen.

De hoeken van mijn boek zijn er dan af gevreten en de voetnoten zijn niet meer terug te vinden. Maar ik kan nog wel lezen dat de kerk daar de “fastest growing church in the world” is – of Puck dat nu leuk vindt, of niet!

  • Zie voor recente informatie over Iran: www.iran30.org en bestel daar de gratis gebedsgids Iran 30 (in het Engels).

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd