Het Noord Korea van Afrika

woensdag, 09 maart 2016

Het Noord Korea van Afrika

“Dat is niet waar!” Tijdens de trainingsdag van stichting Gave krijg ik van een deelnemer te horen dat mijn verhaal over zijn land Eritrea absoluut niet klopt, of tenminste eenzijdig is. Te midden van de groep laat hij me weten dat het allemaal wel meevalt. En het met Noord Korea vergelijken is al helemaal onjuist!

Op verzoek van Gave heb ik me verdiept in de Eritrese cultuur, zodat ik een seminar kon geven over de tweede grootste groep asielzoekers – in 2015 kwamen er 7500 naar ons land. Ik heb Eritreeërs geïnterviewd, documentaires bekeken en van alles gelezen. De vergelijking van Eritrea met Noord Korea komt gemakkelijk naar boven drijven. Maar wie het land ontvlucht is niet per definitie vrij. Dat ondervond ik aan den lijve tijdens dit seminar.

 

Er zijn drie redenen om te vluchten. Allereerste de armoede. Van de bevolking kan 70% niet in de eigen voedselbehoefte voorzien. Maar het dictatoriale regime houdt alle hulp van buiten tegen. Daarnaast is er sprake van ernstige onderdrukking. Op de ranglijst christenvervolging van Open Doors is het land gestegen van plaats zeven naar plaats drie. Iedereen die er een andere mening op nahoudt dan de regering lief is loopt het risico opgepakt te worden. De derde reden is wel de belangrijkste: in Eritrea is een onbeperkte dienstplicht voor jongens en meisjes vanaf 15 jaar. Na hun schoolperiode worden ze in het leger opgenomen en daar komen ze pas na 10 of 20 jaar uit. Ze krijgen maar één maand verlof en kunnen dus geen gezin onderhouden of bedrijf opbouwen. Wie deserteert wordt bovendien zwaar gestraft. De situatie is hopeloos.


Jongeren die vluchten lopen veel gevaar. Bij het oversteken van de grens naar Sudan kunnen we doodgeschoten worden; er is een ‘shoot to kill’ beleid. Alleen met een smokkelaar kom je het buurland binnen. Veel jongeren blijven een tijd in Khartoem om geld te verdienen voor de verdere reis. Daar worden ze soms opgepakt door mensenhandelaars. In de Sinaiwoestijn worden velen vastgehouden en zwaar gemarteld – de rapporten die ik daarover lees bevatten gruwelijke details. De handelaars zijn uit op losgeld variërend van 10.000-50.000 dollar. Als familie niet betaalt, dan worden hun kinderen gedood om de organen te verhandelen! Lukt het hen om toch bij de Middellandse Zee te komen en de overtocht te maken dan zijn ze wel in Europa, maar nog niet altijd veilig.


Dat wordt dus pijnlijk geïllustreerd tijdens mijn seminar. “Ik ben speciaal hierheen gekomen om te horen wat jij over Eritrea zou vertellen”, zegt de Eritrese man. En wijzend naar de Eritrese jongeren die ik heb meegenomen: “Ik moet mijn zonen en dochters bescherming bieden in dit land!” Deze mensen zijn nog steeds niet vrij. Bescherming wordt ervaren als controle. De lange arm van het Afrikaanse Noord Korea blijft voelbaar in ons land.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd