Haar acterende zoon

Getuigenis uit Liberia, deel 2 - woensdag, 29 april 2015

Haar acterende zoon

"Ik zoek mijn toevlucht tot jou Almachtige, Eeuwige Heer van de dageraad, Heer van de mensen, Koning der mensen. Omdat jij me beschermt tegen het kwade. Het kwade dat in mijn hart fluistert. Het kwade dat in mijn donkerte zich verspreidt. Het kwade dat door zijn inblazingen mijn ziel poogt te ontbinden. Ik ben bang voor de onzekerheid van dit bestaan. Deze nieuwe wereld heeft nog geen vorm. Ik begeef me in een tussenland, op zoek naar een nieuw zijn." 

De woorden van Bright O. Richards schallen door de Bethelkerk. Hij richt zich tot zijn God. Net als de moslim en de jood. Hun vluchtverhalen vermengen zich tot één menselijke schreeuw om gerechtigheid, om gekend en gezien te worden, om het leven.

De voorstelling wordt geopend door een Syrische jongen uit het AZC van Overberg die de Koran reciteert en een Eritreër, die zichzelf zingend begeleidt op een traditioneel instrument.

De jood vertelt dat hij zijn ouders is kwijtgeraakt, niet weet wie zij zijn. Dat komt dichtbij, het gebeurde hier in Nederland nog maar 70 jaar geleden.

De moslim wordt verscheurd door verdriet om de beelden op zijn netvlies. Hij vertelt over het zoeken naar eten, angst voor de straat en dode kinderen.

"Ik kom bij de rivier van het leven om water te halen. Water om van te leven. Ik kom bij de rivier van mijn leven. Maar de rivier stinkt. Het stinkt van verrotte lichamen. De wormen doen hun werk. Ik weet: dit is niet het werk van de Schepper der levenden en der doden. Ik vraag: Kunnen deze beenderen weer tot leven komen? Eeuwige, Ik zou graag als vanouds je grootheid willen bezingen. Maar de pijn van mijn smachtende ziel doet mijn woorden verstommen."

En dan de christen, het verhaal van Bright in dit theaterstuk verwerkt, dat getuigenis van Gods antwoord op het gebed van zijn moeder. "Mede dankzij haar ben ik gered."

We zijn geboeid van begin tot eind, geraakt door de verhalen, stil van wat we horen en zien. En opnieuw nemen we ons voor om de vreemdeling te omhelzen en de vluchteling te verwelkomen, jood, christen of moslim, dat maakt geen verschil!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
Our website is protected by DMC Firewall!