Geld is vies

Vierde blog over rondreis door Marokko - woensdag, 18 maart 2015

Geld is vies

Als je door de nauwe straatjes van de medina (= oude stadsdeel) in Fez zwerft, heb je binnen de kortste keren een 'gids' aan je broek hangen. Meestal zijn het jongens van een jaar of twaalf. Ze lopen een tijd met je mee, praten in allerlei talen, tot ze op de goede golflengte zitten, en hopen dan op een paar dirham. Meestal bedanken we ze drie keer met shokran, merci en no thanks voordat ze afdruipen.

Soms gaan we er wél op in. We staan op een binnenplaats te kijken naar de leerlooiers die met schapenhuiden bezig zijn. 'You like it?' vraagt een man van een jaar of 40. Hij heeft slechts een paar tanden in zijn mond, maar zijn ogen glimmen. Sympathieke kerel! Of we meer willen zien? 'I can show you a bigger place'. Oké, waarom niet. We lopen een stukje mee – denken halverwege wel waar gaan we eigenlijk naartoe? – maar wandelen toch verder. Een berg op. Uitzicht over de stad. Prachtig. We willen er wel blijven. Geven hem een fooi, toch aardig dat hij ons dit wil laten zien. Maar nee, dat wil meneer niet hebben. 'Money is dirty!' en een heel verhaal erachteraan waar we weinig van snappen. Hij gaat ook niet bij ons weg.

We lopen noodgedwongen terug. Onderweg weer van alles te zien: levende kippen die op verzoek geslacht worden – verser kan je het niet krijgen. Bergen fruit. Geurige, kleurige kruiden. Muildieren en ezels die door de nauwe steegjes worden gedreven. Veel mensen runnen een soort garagebox van 2 bij 3 meter. Die is helemaal volgestouwd met het product dat ze aanbieden. Ze zitten er zelf ergens tussen of onder. We kijken onze ogen uit.

Als we eenmaal beneden in de 'hoofdstaat' staan – ook maar twee meter breed – nemen we afscheid. Toch bedankt! Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. 'Everybody gives me a tip.' Hij wil dus toch geld zien. Nou, prima. We geven 10 dirham. Maar dat is te weinig in zijn ogen. 'Give me more please.' Is dit de man die geld vies vind? We zijn er weer ingetrapt, maar deze keer onvermurwbaar: 10 is enough.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd