Fietsendief betrapt!

zondag, 15 april 2018

Fietsendief betrapt!

Wat doe je als je iemand anders ziet lopen met jouw gestolen fiets? Veel tijd om over die vraag na te denken heb ik niet. Samen met Roos en Rhodé doen we het Zuidplein aan. “Ik zal eens een paar foto’s maken van fietsen die steeds kleiner worden”, zeg ik tegen de meiden. En we vermaken ons met plaatjes schieten. Eerst een fiets zonder zadel – dat had Samuel ook al eens meegemaakt toen het zitgedeelte van zijn fiets was gejat. Dan een fiets zonder voorwiel. En vervolgens één zonder voorwiel, stuur, pedalen en voorvork. Tot er alleen nog maar een hangslot aan de paal ligt. In Rotterdam wordt je fiets gejat, ineens of onderdeel voor onderdeel.

“Ik heb bij de daklozenopvang een fiets gezien die uit het water is gehaald en helemaal onder de waterplanten zit. Die wil ik ook vastleggen.” We rijden onze straat in. En wat schetst mijn verbazing? Daar staat – ja echt waar – de gestolen fiets van Carolien! Alle kenmerken zijn aanwezig: die oranje ventieldopjes, het gele stickertje op het spatbord, de naam van de fietsenmaker achterop en ook nog – nota bene – een doorgeslepen slot. De portier steekt zijn hoofd uit het raam. “Bel de politie maar”, luidt het advies.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar die doet niks als je geen aangifte indient. Oké, dat doen we dan. “Er komt zo meteen iemand van ons aan. Wacht maar bij de fiets.” Het weer is lekker, maar na een kwartier heb ik het wel gezien. De politie komt niet. “Laat ze mij bellen zodra ze er zijn”, stel ik voor en dat zullen ze doen. Veel hoop heb ik er niet op; toen we 112 belden vanwege een mishandeling duurde het een halfuur voor de politie ter plaatse was. “Te druk”, luidde de verklaring.

Carolien is inmiddels op de hoogte van het gebeuren. Als ze thuiskomt en langs de opvang rijdt, geeft ze haar ogen goed de kost. En raad eens wat er gebeurt?! Juist op dat moment loopt iemand er met haar fiets vandoor! “Dat laat ik niet gebeuren”, flitst er door haar heen en en ze springt uit de auto. De man in kwestie lijkt zich van geen kwaad bewust. “Ik heb de fiets gekocht voor 50 Euro, ongeveer zes maanden geleden. Sinds die tijd woon ik hier in de opvang. Hebben jullie hem nooit eerder gezien?” Nee dus.

Maar wat doe je dan? We hebben het er nog even goed over gehad met de beste man. “Een fiets waarvan het slot is doorgeslepen, voor zo’n luttel bedrag. Heling is ook strafbaar.” Dan besluiten we hem de fiets te gunnen. Carolien heeft allang een andere, hard bewijs hebben we niet, de nieuwe eigenaar is blij met zijn ‘koop’. En de politie? Die laat nog steeds op zich wachten ...

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is a Joomla Security extension!