Een relevante kerk

woensdag, 09 november 2016

Een relevante kerk

De Boliviaanse pastor kijkt me met grote ogen aan. “Maar, dit ís mijn werk”, zegt hij. Het maakt indruk, zes jaar geleden. Carolien en ik zijn met Compassion mee op reis. We bezoeken projecten in Bolivia en Peru. Nu staan we in een groot gebouw. Driehonderd kinderen komen er drie keer per week. Allemaal uit de buurt van de kerk. Sommigen bezoeken ‘s zondags de dienst. Anderen komen alleen voor goede voeding en onderwijs over gezondheid. Er worden veel Bijbelverhalen gedeeld. De pastor is altijd aanwezig.

En ik vraag aan de kleine man: “Komt u nog wel toe aan het echte voorgangerswerk?”, daarbij denkend aan dingen die in Nederlands belangrijk zijn: preken maken, mensen bezoeken, vergaderingen houden. Op dat moment verschijnt die verbaasde blik. De Boliviaanse broeder maakt me non-verbaal duidelijk dat hij zijn taak heel anders ziet. “De kerk richt zich naar buiten. Als wij er niet meer zijn, zullen honderden gezinnen het direct merken. We verspreiden licht in een donkere stad.”

Sinds die dag vraag ik me telkens af hoe we als kerk in Nederland verschil kunnen maken. Worden we gemist als we vertrekken? Merkt Veenendaal iets van onze aanwezigheid? Zijn we vooral bekend omdat we tegen de zondagsopenstelling van winkels zijn?

ICF heeft in deze Week van de Alfabetisering een handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met o.a. de gemeente Veenendaal, Vluchtelingenwerk en Verder met Taal. We werken mee aan het taalonderwijs voor laaggeletterden. In Nederland zijn dat 2,5 miljoen mensen, zowel van buitenlandse als Nederlandse komaf. Door vrijwilligers te werven, informatie te geven en taalles te bieden, zijn we relevant voor een grote groep in de samenleving.

Zo vertalen we de opmerking van een gepassioneerde Compassion-medewerker uit Latijns Amerika naar veelkleurig Veenendaal. ICF zoekt mee naar huisvesting waar nodig, steunt ongedocumenteerden, helpt medelanders aan werk of opleiding, vormt een sociaal vangnet tegen eenzaamheid, en dat alles in de hoop licht te verspreiden in donkere huizen, “opdat de mensen zeggen: God is goed!”

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd