Bijna thuis ...

Zevende blog over rondreis door Marokko - zondag, 22 maart 2015

Bijna thuis ...

Het is een onvergetelijke reis geworden. In tien dagen hebben we heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. Al onze zintuigen zijn geprikkeld!

We hebben gehoord: de oproep tot gebed, vijf keer per dag. Onverstaanbare, mooie klanken: Arabisch en Berbers. Zingende kuifleeuwerikken langs de weg en blatende ezels in de bergen.

We hebben geproefd: heerlijk, puur eten: vijgen, dadels en olijven. Mierzoete thee, alsof het energiedrank is met soms wel acht klontjes in een glas. En sappige sinaasappels, zo uit de boom.

We hebben gevoeld: de warme Noord- Afrikaanse zon en een koude wasbeurt in het huis van Mohammed.

We hebben geroken: de weeë lucht van geslachte dieren, vers vlees in de zon, gekookte slakken in een pan. Veelsoortige kruiden: paprika, saffraan, mirre, munt en ras mahalud of zoiets. En stinkende huiden van schapen, koeien en kamelen die liggen te drogen op het dak.

We hebben gezien: sloffen en slippers; iedereen loopt ermee over straat. Hoeden en hoofddeksels: puntmutsen, tulbanden, sluiers en burka's – die laatste trouwens niet zoveel; en sluiers: 80% van de vrouwen draagt er één, jonge ongetrouwde en meer moderne vrouwen niet. En gescheiden werelden: één voor mannen en één voor vrouwen. De heren zitten op het terras, aan de voeten van de imam en vóórin de auto (zelfs onze lifter lijkt het de normaalste zaak van de wereld te vinden dat Carolien zich achterin de Renault Clio propt, zodat hij riant op de voorstoel kan schuiven – maar goed,we verstaan elkaar ook niet). De dames drinken soms koffie op de eerste etage, zitten achterin een hoek van de moskee en kruipen bij elkaar op de achterbank van de auto.

Het is een mooi land, maar we begrijpen er weinig van. Waarom gluren die mannen zo naar Carolien? Moeten we een beetje 'aaien en paaien' om ergens te komen? Worden we opgelicht, of lachen ze werkelijk uit vriendelijkheid? We hebben geen idee. Maar dat nodigt wel uit tot verder gesprek met onze Marokkaanse medelanders in Veenendaal. Onze missie is geslaagd!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast
DMC Firewall is a Joomla Security extension!