Onze blog

thumb hansencarolien

Filoxenia. Dat vinden wij nou een mooi woord. Het is eigenlijk een samenstelling van twee Griekse begrippen. Je kent ze waarschijnlijk wel. Filio heeft te maken met liefde. Filo-sofie is liefde voor de wijsheid en Fila-delfia is liefde voor de broeders. Filio is een speciaal soort liefde, namelijk vriendenliefde, vriendschap. Xenia komt van xenos. Dat is de naam van een winkelketen die buitenlandse dingen verkoopt. Het Griekse woord betekent vreemdeling. Neem je beide begrippen samen in het woord filoxenia, dan krijg je zoiets als vriend zijn van de vreemdeling. Het tegenovergestelde van xeno-fobie, bang zijn voor de buitenlander.

Deze blog gaat over dat contrast. Als je je abonneert op de updates, dan krijg je regelmatig iets mee dat filoxenia bevordert, vriend zijn van de vreemdeling.

Meld je aan voor blogupdates

 


Tien dagen met een hoofddoek

Achtste blog over rondreis door Marokko - maandag, 23 maart 2015

Tien dagen met een hoofddoek

Respect, respect, voor alle vrouwen die dagelijks hun hoofddoek omknopen! Respect en een diepe buiging! Maar wát lastig voor een Westerse vrouw die gewend is aan los haar rond haar gezicht, die gewend is 's morgens in de spiegel te kijken en te bedenken: "Doe ik een vlecht? Steek ik mijn haar op? Of kam ik het uit en laat ik het loshangen?" Op die ene bad-hair-day in de maand na dan.

Het is gelukt!

Zesde blog over rondreis door Marokko - zaterdag, 21 maart 2015

Het is gelukt!

Met een brede glimlach op zijn gezicht komt daar Mohammed aangereden. Dat moet hem zijn: jaar of 50, djellaba aan, Marokkaanse muts op zijn bebaarde hoofd. Op de scooter rijdt hij vóór. Langs de voet van de Rifbergen, met uitzicht op de Middellandse Zee, over een kronkelweg en tussen stenen huizen door.

Geld is vies

Vierde blog over rondreis door Marokko - woensdag, 18 maart 2015

Geld is vies

Als je door de nauwe straatjes van de medina (= oude stadsdeel) in Fez zwerft, heb je binnen de kortste keren een 'gids' aan je broek hangen. Meestal zijn het jongens van een jaar of twaalf. Ze lopen een tijd met je mee, praten in allerlei talen, tot ze op de goede golflengte zitten, en hopen dan op een paar dirham. Meestal bedanken we ze drie keer met shokran, merci en no thanks voordat ze afdruipen.

Eten in Oujda

Tweede blog over rondreis door Marokko - zaterdag, 14 maart 2015

Eten in Oujda

We willen wat eten in Oujda. Lopen rond en kijken goed. In bijna elk restaurant zien we alleen mannen. Zijn vrouwen niet welkom? Waar eten zij dan? Kunnen Carolien en ik er naar binnenlopen? Een ober ziet ons aarzelen. Hij is niet opdringerig, maar vraagt wel wat we willen. Vriendelijke man. We zien iets lekkers op het menu. Gelukkig staat het ook in letters die we kunnen lezen. Maar hoe leg je uit dat Carolien allergisch is? 

Website online!

vrijdag, 06 maart 2015

Website online!

De website www.hansencarolien.nl is af en online!

Je vindt hier een webshop, waar Carolien leuke, zelfgemaakte cadeautjes aanbiedt; een overzicht van artikelen, preken en bijbelstudies; een gebedshoek met voorbede- en dankpunten. En we gaan deze blog regelmatig bijhouden.

Wandelen op water

donderdag, 01 januari 2015

Wandelen op water

Van 2006 tot 2014 werkten wij, Hans en Carolien Euser, als voorgangersechtpaar in Evangeliegemeente De Regenboog, maar daar is verandering in gekomen. Eind 2014 hebben wij afscheid genomen. Sinds 1 januari 2015 wijden we ons fulltime toe aan Netwerk - ICF Veenendaal, de stichting die zich richt op 'nieuwe Nederlanders' in onze woonplaats.

Bijna thuis ...

Zevende blog over rondreis door Marokko - zondag, 22 maart 2015

Bijna thuis ...

Het is een onvergetelijke reis geworden. In tien dagen hebben we heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. Al onze zintuigen zijn geprikkeld!

Op naar onze vrienden

Vijfde blog over rondreis door Marokko - vrijdag, 20 maart 2015

Op naar onze vrienden

We gaan vandaag proberen om bij de zus van onze Marokkaanse vriendin uit Veenendaal te komen. Terwijl we ons ontbijtje eten – boter, kaas en eieren, olijven, brood en koffie, dat alles voor 1,5 Euro p.p. – appen we met Nederland. "Rijd vanaf Al Hoceima richting Nador tot bezinestation Afriquia en wacht daar om 13 uur op mijn zwager. Hij zit dáár óf in de moskee ernaast." 

Trein naar Fez

Derde blog over rondreis door Marokko - zondag, 15 maart 2015

Trein naar Fez

We zijn vandaag van Oujda naar Fez gereden. Dat ging goed op tijd. De trein van 8 uur 's morgens bracht ons in zes uur naar Fez, 350 km. verderop. Je hebt dan al snel een praatje. Een beetje Frans, Engels, gebarentaal en gewoon blijven lachen. De meeste mensen vinden het leuk als je probeert om Darija, Marokkaans Arabisch, te spreken. 

Vrienden in Marokko

Eerste blog over rondreis door Marokko - maandag, 09 maart 2015

Vrienden in Marokko

Je hebt vrienden in Marokko voordat je het weet! Zeer binnenkort maken Carolien en ik daar voor tien dagen een rondreis. De kinderen gaan uit logeren en wij laten ons onderdompelen in de cultuur van zoveel medelanders. Mede dankzij de Regenboog Zuidgemeente die ons bij het afscheid een mooi bedrag meegaf voor de tickets – die je overigens al voor 75 Euro p.p. retour hebt.

Je suis Hans

woensdag, 04 februari 2015

Je suis Hans

In het optrekken met moslims, migranten en medelanders gebeurt er altijd wel wat. Zo kwam Hans, direct na de aanslagen in Parijs, onaangekondigd en met een bos bloemen bij moskee Nasser en trof daar het bestuur, de imam én de burgemeester. Er ontstond een mooi gesprek over angst en geloof. Dat resulteerde in een uitnodiging aan de moskee om te komen praten met de kerken. B&W was er op 3 februari ook bij.

Perzische poëzie

Perzische poëzie

De Iraanse kerk is de snelst groeiende van de wereld. We zien dat ook in ICF. Niet alleen op zondag, maar ook op de vrijdag als we een Farsitalige bijbelstudiegroep hebben. Er zijn steeds weer nieuwe mensen, jonge gelovigen met een moslimachtergrond. Hoe komt het dat Iraniërs zich zo massaal tot Jezus keren?

DMC Firewall is a Joomla Security extension!