Onze blog

thumb hansencarolien

Filoxenia. Dat vinden wij nou een mooi woord. Het is eigenlijk een samenstelling van twee Griekse begrippen. Je kent ze waarschijnlijk wel. Filio heeft te maken met liefde. Filo-sofie is liefde voor de wijsheid en Fila-delfia is liefde voor de broeders. Filio is een speciaal soort liefde, namelijk vriendenliefde, vriendschap. Xenia komt van xenos. Dat is de naam van een winkelketen die buitenlandse dingen verkoopt. Het Griekse woord betekent vreemdeling. Neem je beide begrippen samen in het woord filoxenia, dan krijg je zoiets als vriend zijn van de vreemdeling. Het tegenovergestelde van xeno-fobie, bang zijn voor de buitenlander.

Deze blog gaat over dat contrast. Als je je abonneert op de updates, dan krijg je regelmatig iets mee dat filoxenia bevordert, vriend zijn van de vreemdeling.

Meld je aan voor blogupdates

 


Iraanse gelovigen

maandag, 27 juni 2016

Iraanse gelovigen

Op mijn bureau ligt een half opgevreten boek. De kaft is er helemaal af, evenals de eerste 14 bladzijden. Onze hond Puck kreeg het te pakken, alweer bijna een jaar geleden. Ze had er flink in zitten happen. Maar vanaf hoofdstuk 1 is het toch nog te lezen.

Busrit door de Betuwe

zondag, 01 mei 2016

Busrit door de Betuwe

“Maatschappelijk werkers in het asielzoekerscentrum zijn verdacht, omdat ze onderdeel van ‘het systeem’ kunnen zijn. Maar de kerk ziet belangeloos naar vluchtelingen om; zij delen liefde en genade.” Woorden van Oleg, die 25 jaar geleden als Russische migrant in Duitsland arriveerde.

Syrische bruiloft

woensdag, 03 februari 2016

Syrische bruiloft

Het moet wel een dolkomisch moment geweest zijn voor Carolien en de ICF-ers die erbij waren: ik die in een keurig zwart pak de consistorie van de Syrisch orthodoxe kerk binnenloop en er met een witte toga en kleurige sjerp weer uit kom wandelen.

Een biddende moeder

Getuigenis uit Liberia, deel 1 - woensdag, 15 april 2015

Een biddende moeder

Afgelopen zondag. Ik preek in de Regenboog. Een donkere man in pak zit aan de zijkant van de zaal. We luisteren naar Lukas 4. Jezus komt in de synagoge van Nazareth, een dorp zo groot als Overberg. Hij is daar opgegroeid en zijn voormalige dorpsgenoten vragen om een wonder: "Doe eens hier wat je eerder hebt gedaan in Kapernaum!" 

Bijna thuis ...

Zevende blog over rondreis door Marokko - zondag, 22 maart 2015

Bijna thuis ...

Het is een onvergetelijke reis geworden. In tien dagen hebben we heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. Al onze zintuigen zijn geprikkeld!

Op naar onze vrienden

Vijfde blog over rondreis door Marokko - vrijdag, 20 maart 2015

Op naar onze vrienden

We gaan vandaag proberen om bij de zus van onze Marokkaanse vriendin uit Veenendaal te komen. Terwijl we ons ontbijtje eten – boter, kaas en eieren, olijven, brood en koffie, dat alles voor 1,5 Euro p.p. – appen we met Nederland. "Rijd vanaf Al Hoceima richting Nador tot bezinestation Afriquia en wacht daar om 13 uur op mijn zwager. Hij zit dáár óf in de moskee ernaast." 

Trein naar Fez

Derde blog over rondreis door Marokko - zondag, 15 maart 2015

Trein naar Fez

We zijn vandaag van Oujda naar Fez gereden. Dat ging goed op tijd. De trein van 8 uur 's morgens bracht ons in zes uur naar Fez, 350 km. verderop. Je hebt dan al snel een praatje. Een beetje Frans, Engels, gebarentaal en gewoon blijven lachen. De meeste mensen vinden het leuk als je probeert om Darija, Marokkaans Arabisch, te spreken. 

Vrienden in Marokko

Eerste blog over rondreis door Marokko - maandag, 09 maart 2015

Vrienden in Marokko

Je hebt vrienden in Marokko voordat je het weet! Zeer binnenkort maken Carolien en ik daar voor tien dagen een rondreis. De kinderen gaan uit logeren en wij laten ons onderdompelen in de cultuur van zoveel medelanders. Mede dankzij de Regenboog Zuidgemeente die ons bij het afscheid een mooi bedrag meegaf voor de tickets – die je overigens al voor 75 Euro p.p. retour hebt.

Vervolging dichtbij

maandag, 23 mei 2016

Vervolging dichtbij

Afgelopen zondag 22 mei 2016. Er wordt in tal van kerken stilgestaan bij vervolging van christenen wereldwijd. Ik preek zelf naar aanleiding van Matteus 5:10-12, waar Jezus zegt dat we ons mogen verheugen als er tegenstand komt: het is een waar bewijs van echtheid van ons geloof en een geweldige herinnering aan de beloning die wacht. 

Het Noord Korea van Afrika

woensdag, 09 maart 2016

Het Noord Korea van Afrika

“Dat is niet waar!” Tijdens de trainingsdag van stichting Gave krijg ik van een deelnemer te horen dat mijn verhaal over zijn land Eritrea absoluut niet klopt, of tenminste eenzijdig is. Te midden van de groep laat hij me weten dat het allemaal wel meevalt. En het met Noord Korea vergelijken is al helemaal onjuist!

Haar acterende zoon

Getuigenis uit Liberia, deel 2 - woensdag, 29 april 2015

Haar acterende zoon

"Ik zoek mijn toevlucht tot jou Almachtige, Eeuwige Heer van de dageraad, Heer van de mensen, Koning der mensen. Omdat jij me beschermt tegen het kwade. Het kwade dat in mijn hart fluistert. Het kwade dat in mijn donkerte zich verspreidt. Het kwade dat door zijn inblazingen mijn ziel poogt te ontbinden. Ik ben bang voor de onzekerheid van dit bestaan. Deze nieuwe wereld heeft nog geen vorm. Ik begeef me in een tussenland, op zoek naar een nieuw zijn." 

Tien dagen met een hoofddoek

Achtste blog over rondreis door Marokko - maandag, 23 maart 2015

Tien dagen met een hoofddoek

Respect, respect, voor alle vrouwen die dagelijks hun hoofddoek omknopen! Respect en een diepe buiging! Maar wát lastig voor een Westerse vrouw die gewend is aan los haar rond haar gezicht, die gewend is 's morgens in de spiegel te kijken en te bedenken: "Doe ik een vlecht? Steek ik mijn haar op? Of kam ik het uit en laat ik het loshangen?" Op die ene bad-hair-day in de maand na dan.

Het is gelukt!

Zesde blog over rondreis door Marokko - zaterdag, 21 maart 2015

Het is gelukt!

Met een brede glimlach op zijn gezicht komt daar Mohammed aangereden. Dat moet hem zijn: jaar of 50, djellaba aan, Marokkaanse muts op zijn bebaarde hoofd. Op de scooter rijdt hij vóór. Langs de voet van de Rifbergen, met uitzicht op de Middellandse Zee, over een kronkelweg en tussen stenen huizen door.

Geld is vies

Vierde blog over rondreis door Marokko - woensdag, 18 maart 2015

Geld is vies

Als je door de nauwe straatjes van de medina (= oude stadsdeel) in Fez zwerft, heb je binnen de kortste keren een 'gids' aan je broek hangen. Meestal zijn het jongens van een jaar of twaalf. Ze lopen een tijd met je mee, praten in allerlei talen, tot ze op de goede golflengte zitten, en hopen dan op een paar dirham. Meestal bedanken we ze drie keer met shokran, merci en no thanks voordat ze afdruipen.

Eten in Oujda

Tweede blog over rondreis door Marokko - zaterdag, 14 maart 2015

Eten in Oujda

We willen wat eten in Oujda. Lopen rond en kijken goed. In bijna elk restaurant zien we alleen mannen. Zijn vrouwen niet welkom? Waar eten zij dan? Kunnen Carolien en ik er naar binnenlopen? Een ober ziet ons aarzelen. Hij is niet opdringerig, maar vraagt wel wat we willen. Vriendelijke man. We zien iets lekkers op het menu. Gelukkig staat het ook in letters die we kunnen lezen. Maar hoe leg je uit dat Carolien allergisch is? 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd