Onze blog

thumb hansencarolien

Filoxenia. Dat vinden wij nou een mooi woord. Het is eigenlijk een samenstelling van twee Griekse begrippen. Je kent ze waarschijnlijk wel. Filio heeft te maken met liefde. Filo-sofie is liefde voor de wijsheid en Fila-delfia is liefde voor de broeders. Filio is een speciaal soort liefde, namelijk vriendenliefde, vriendschap. Xenia komt van xenos. Dat is de naam van een winkelketen die buitenlandse dingen verkoopt. Het Griekse woord betekent vreemdeling. Neem je beide begrippen samen in het woord filoxenia, dan krijg je zoiets als vriend zijn van de vreemdeling. Het tegenovergestelde van xeno-fobie, bang zijn voor de buitenlander.

Deze blog gaat over dat contrast. Als je je abonneert op de updates, dan krijg je regelmatig iets mee dat filoxenia bevordert, vriend zijn van de vreemdeling.

Meld je aan voor blogupdates

 


BLEND Bloemhof gaat open

dinsdag, 09 maart 2021

BLEND Bloemhof gaat open

We hebben een kapster gevonden. De koffiemachine is gevuld met Braziliaanse bonen. En we hebben zoveel kleding gedoneerd gekregen dat we er voorlopig tegenaan kunnen. Op woensdag 10 maart opent BLEND Bloemhof haar deuren voor de buurt. Via www.blend.nl kun je een afspraak maken met maximaal vier personen per kwartier.

Koude douche

maandag, 28 december 2020

Koude douche

Hij woont nog geen jaar in Nederland. Zat direct na zijn aankomst vanuit Iran 4,5 maand vast in detentiecentrum Rotterdam. En vanwege een technische storing moest hij het daar een maand lang zonder warm water stellen.

Een dans uit dankbaarheid

donderdag, 01 oktober 2020

Een dans uit dankbaarheid

“Mama, ik vind dit zo ontroerend!” Net voordat ze naar bed gaat valt Rhodé, onze jongste van elf, in de armen van Carolien. We zijn net terug van ons eerste bezoek aan het pand, vijf huizen verderop in de straat waar we wonen. Hierover droomden we twee jaar geleden. Sindsdien is er veel gebeurd. En toen ontvingen we de sleutel.

De buurman verhuist!

zaterdag, 02 mei 2020

De buurman verhuist!

Het is Goede vrijdag kwart voor twaalf ‘s nachts. De buurman is driftig in de weer met hamer en boor. Als we met slaperige ogen door het raam kijken, zien we zijn bed aan een touw naar beneden zakken. “Hé buurman, ga je verhuizen?”, vragen we met enige verbazing. Als hij antwoordt proberen we onze blijdschap te onderdukken. “Ik ga weg”, zegt hij. En zo komt er een eind aan bijna drie jaar overlast en heel veel geduld en gebed.

Een nieuwe Vriend

zondag, 22 december 2019

Een nieuwe Vriend

Iedere twee weken worden wij verrast door een bijzonder stel mensen. Ze noemen zichzelf ‘de ploeg’. Komen rond half zes met veel enthousiasme binnen en verwelkomen ons met recepten van de Lidl, uitgeknipte puzzels uit de plaatselijke krant, plaatjes van ballerina’s voor Roos, iets lekkers voor na de maaltijd en zelfs hond Puck wordt niet vergeten, waardoor er tegenwoordig geen handtas meer veilig is voor haar nieuwsgierige, natte neus.

Wachten, wachten, wachten

vrijdag, 25 januari 2019

Wachten, wachten, wachten

De ondertekening van ons contract, enkele weken geleden, is goed vastgelegd. Terwijl voorzitter Fred Kappinga zijn handtekening zet, kijkt Hans nauwlettend toe. Bestuurslid Jan Wessels en officemanager Emile Leung fotograferen het moment, samen met Zmnako Karem die ondertussen zorgt voor voldoende licht. Carolien is niet in beeld, maar heeft wel het winnende plaatje geschoten. Symbolisch ook: alles werkt mee aan eenzelfde doel. We hebben met elkaar gevierd dat we uiteindelijk een formele aanstelling hebben bij ICP.

En weer een fietsendief!

dinsdag, 23 oktober 2018

En weer een fietsendief!

Na Caroliens eerste fiets wordt, een tijdje geleden alweer, ook haar tweede fiets gejat. Dat gebeurt opvallend brutaal. De eigenaar van het huis naast ons en de nieuwe huurder, Turkse mannen, zien iemand aan Caroliens fiets rommelen. Ze gaan ervan uit dat het Hans is en knopen een praatje aan. “Hoe gaat het ermee?” “Goed”, antwoordt de man bij de fiets. “Heb je die Rode Kruisbus nog steeds?” “Ja, die staat in de straat hierachter.” En lukt het met de verbouwing?” “Zeker, dat gaat prima.”

Kaapverdiaanse kapster

maandag, 04 december 2017

Kaapverdiaanse kapster

Pff, wat een ochtend!

Ik ben er, volgens afspraak, stipt om 10 uur. Met mijn Hollandse hoofd is het wel spannend bij deze Afrikaanse knipster op de hoek van onze straat. Kan ze wat met mijn blonde lokken? Als ik 5 minuten zit, komt er een jonge vrouw binnen die rustig een boek gaat lezen. Een half uur later besluit ik Roos te vragen om ook het mijne even langs te brengen.

Fantastisch nieuws

maandag, 30 november 2020

Fantastisch nieuws

Yes! We krijgen een prachtige startsubsidie voor stichting BLEND Bloemhof van de gemeente Rotterdam. We vinden het niet alleen fijn om geld te ontvangen voor de realisatie van de plannen, maar we zijn ook blij met de erkenning én de gratis PR. Prachtig dat de stad deelt in onze droom.

Afscheid van een ploeggenoot

maandag, 06 april 2020

Afscheid van een ploeggenoot

“Gerrit, bedankt, Gerrit bedankt, Gerrit bedankt.” Op de afscheidsbijeenkomst voor onze overleden ploeggenoot zet zijn buurvrouw het lied in. We zingen met veertig buurtbewoners mee, in het kleine ‘kakelhok’, de recreatieruimte van de seniorenflat waar hij met zijn vriendin acht jaar lang samenwoonde. Vanwege de schulden die hij had was het niet mogelijk om een begrafenisplechtigheid te regelen. Alleen zijn naaste familie had afscheid kunnen nemen. Dit was het moment voor zijn vrienden, buren en, sinds ongeveer een jaar, zijn ploeggenoten, de leden van onze huisgroep.

Een dolle dinsdagavond

woensdag, 17 april 2019

Een dolle dinsdagavond

De ploeg komt weer bijeen, onze buurt-huisgroep rond de tafel. Carolien is ziek en ouwe Gerrit kan niet komen vanwege zijn stoppen-met-roken-cursus. Maar zijn buurvrouw is nieuwsgierig naar onze bijbelstudies, en dus dekken we de tafel voor z’n dertienen. Terwijl de roti binnenkomt, wordt er aangebeld: “Dirk is gevallen”. En zo raap ik, twee huizen verderop, mijn 94-jarige buurman van de vloer. “Ik heb een nieuwe sneeuwschuiver staan”, zegt hij dankbaar. “Die mag je hebben.”

Fietsendief betrapt!

zondag, 15 april 2018

Fietsendief betrapt!

Wat doe je als je iemand anders ziet lopen met jouw gestolen fiets? Veel tijd om over die vraag na te denken heb ik niet. Samen met Roos en Rhodé doen we het Zuidplein aan. “Ik zal eens een paar foto’s maken van fietsen die steeds kleiner worden”, zeg ik tegen de meiden. En we vermaken ons met plaatjes schieten. Eerst een fiets zonder zadel – dat had Samuel ook al eens meegemaakt toen het zitgedeelte van zijn fiets was gejat. Dan een fiets zonder voorwiel. En vervolgens één zonder voorwiel, stuur, pedalen en voorvork. Tot er alleen nog maar een hangslot aan de paal ligt. In Rotterdam wordt je fiets gejat, ineens of onderdeel voor onderdeel.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd